Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Nieuwe boete en laatste waarschuwing voor Nostalgie+

De Vlaamse mediaregulator VRM heeft SBS Media Belgium opnieuw een tik op de vingers gegeven , omdat radiozender Nostalgie+ op FM niet aan de voorschriften die in de erkenning (vergunning) staan voldoet. Er is een boete uitgedeeld van 7500 euro. Daarnaast moet het programma uiterlijk 15 augustus wel aan de voorwaarden voldoen.

Nostalgie+ is sinds eind september op de FM-frequenties van NRJ Vlaanderen te beluisteren. De wissel was nogal omstreden, omdat de VRM in juli NRJ Vlaanderen al op de vingers had getikt wegens het niet naleven van de voorschriften.

Al langer onder vuur
Al sinds de start lag NRJ onder vuur van de concurrentie. NRJ zond namelijk uit op een FM-kavel (netwerkradio 1) dat bestemd is voor een zogenaamd ‘generalistisch programma’. Dat wil zeggen dat het een gevarieerd programma moet brengen waar naast muziek ook veel ruimte is voor nieuws, informatie en amusement.

Tik op de vingers
Lange tijd keek de VRM de andere kant op gekeken en werden alle klachten over NRJ afgewezen, maar nadat NRJ eerder dit jaar vrijwel alle gepresenteerde programma’s schrapte, kon ook de mediaregulator er niet meer onderuit. Het station kreeg tot eind september om aan de voorschriften in de vergunning te voldoen.

SBS-Eigenaren Telenet en Mediahuis reageerden daarop door NRJ op FM te vervangen door Nostalgie+, een station met 24 uur per dag de beste hits uit de 60s, 70s en 80s.

Opnieuw controle
In oktober controleerde de VRM de uitzendingen op het FM-kavel opnieuw gedurende twee dagen. En opnieuw concludeerde de mediawaakhond dat het programma niet aan de voorschriften voldoet. Dit resulteerde in een boete van 5000 euro en een vordering om op 15 februari wel aan de voorschriften te voldoen.

Op 18 en 19 februari werd het programma van Nostalgie+ opnieuw gecontroleerd. En wederom is de conclusie dat het programma geen generalistisch profiel heeft.

De VRM erkent dat er met het verhogen van het aantal liveprogramma’s van drie naar negen uur per dag verbeteringen zijn doorgevoerd ten opzichte van oktober, maar dat dit nog onvoldoende is.
Zo ligt het aantal uren non-stop muziek nog steeds hoog. Daarnaast bevat de meerderheid van de programma’s die worden uitgezonden nauwelijks presentatie of variatie en zijn ze grotendeels onderling inwisselbaar.

Evolutief
SBS stelt dat radio maken een evolutief gegeven is en dat het programma van Nostalgie+ continu aangepast wordt. De VRM verwerpt dit argument echter en stelt dat een radiostation gedurende de gehele erkenningsperiode aan de voorwaarden moet voldoen.

Omdat eerder al een boete is uitgedeeld van 5000 euro is dit keer een boete opgelegd van 7500 euro. Bovendien krijgt SBS een laatste ultimatum. Uiterlijk 15 augustus moet Nostalgie+ aan de voorwaarden uit de erkenning voldoen, anders dreigt deze door de VRM ingetrokken te worden. [RadioWereld.NL]