Paul Römer: “Het hele landschap van de commerciële radio gaat enorm op z’n kop”

Het besluit van de rechter en College van Beroep voor het bedrijfsleven dat de landelijke commerciële FM-frequenties opnieuw verdeeld moeten worden, gaat enorme impact hebben op het commerciële radiolandschap. Dit stelde Paul Römer, directeur radio en televisie van Talpa, in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Foto: video still Youtube

Ik had liever een andere uitkomst gehad van het hoger beroep, want dat was eerlijker geweest”, stelt Römer, die tegelijktijdig ook wel blij is. “In zover ben ik blij dat we nu duidelijkheid hebben en weten we waar we naartoe op weg gaan. Maar het worden wel hele spannende maanden, want het hele landschap van de Nederlandse commerciële radio, dat gaat enorm op z’n kop.

Onzekerheid
Volgens de baas van Talpa, dat eigenaar is van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica, zorgt de komende veiling voor veel onzekerheid. “Dat is voor de medewerkers heel vervelend, maar ook voor de luisteraars. Ik wil graag dat die veiling er zo snel mogelijk komt en dan weten we waar we voor staan.

De veiling van de FM-frequenties is afgedwongen door radiozender Kink, die daarbij op het laatste moment hulp kreeg van Qmusic. Kink wil graag op FM gaan uitzenden en was daarom fel tegen de noodverlenging van de FM-vergunningen tot en met 2025.

Er zijn ook andere manieren om aan een FM-frequentie te komen, dat hoeft niet perse via een veiling”, aldus Römer op NPO Radio 1. Hij wijst op het feit dat elk landelijke radiostation dat in 2003 een FM-kavel bemachtigde al een keer verkocht is. “Zoals eigenlijk alles verhandelbaar is.

Toekomst digitaal
Bovendien stelt Römer dat de radio zich in een enorm snel tempo aan het digitaliseren is. “Mensen luisteren via DAB+ of online, dat is inmiddels bijna 50% van hoe er geluisterd wordt, dus de toekomst van radio zit helemaal niet in FM, maar in digitaal luisteren.

Desondanks is FM nog wel belangrijk. “Het is nog de helft dus je kunt nog niet helemaal zonder.

Terug van 4 naar 3?
Bij de komende veiling dreigt Talpa tenminste één van zijn vier stations van FM te zien verdwijnen. De overheid wil namelijk het aantal landelijke FM-kavels per partij terugbrengen van vier naar drie.

Talpa is niet van plan om zich daar zonder slag of stoot bij neer te leggen. “Het is een advies geweest van ACM en dat advies is voorlopig overgenomen door het ministerie”, aldus Römer. “Dat ligt nu vast in een consultatie en daar mogen we nog wat van vinden. Daar gaan we nu op reageren.

Mocht de overheid vast houden aan de beperking, dan overweegt Römer de gang naar de rechter. “Want wij vinden het buitengewoon oneerlijk dat we 20 jaar hebben geïnvesteerd in die vier merken en dat er nu eentje wordt afgenomen, dus daar zullen we ons tegen verzetten.” [RadioWereld.NL]

2 reacties

 1. Bovendien stelt Römer dat de radio zich in een enorm snel tempo aan het digitaliseren is. “Mensen luisteren via DAB+ of online, dat is inmiddels bijna 50% van hoe er geluisterd wordt, dus de toekomst van radio zit helemaal niet in FM, maar in digitaal luisteren.”
  *********
  Hij schuift voor “het gemak”” maar DAB+ en Online radio bij elkaar maar dat is niet zoals het in werkelijkheid is Online radio is een hele andere markt dan gewone radio DAB+ blijft hangen op slechts 18. % luisteraars en die zijn vaak (allemaal) boven de 50 jaar. In de auto heeft de gemiddelde chauffeur gewoon de FM aanstaan ook al heeft men DAB+ radio (!) Ik snap hem wel hij moet straks kiezen wie hij offert voor zijn 3 restende frequenties. Een moeilijke keuzen ….

 2. Zelf luister ik veelal online in de auto.
  Maar , het overgoten deel luistert nog steeds via de FM.
  Ik begrijp Paul Römer goed, dat wanneer je een zender moet opgeven op de FM.
  Dit een hoop luisteraars gaat kosten, en een hoop reclame inkomsten.
  Maar de AM (her)leeft nu als nooit tevoren.
  Grote namen van zeezenders als Radio Monique , en Radio Caroline zenden weer opnieuw uit via de AM.
  Radio 10 heeft in het grijze verleden ooit uitgezonden op 675 khz via AM.
  Dus ,is het misschien geen optie om Radio 10 of Veronica via de AM door te geven??
  Wanneer Talpa noodgedwongen één radiozender moet opgeven op de FM?
  Op deze manier kan de zender nog steeds overal te ontvangen blijven.
  In de auto en draagbare radio ?!

Reacties zijn gesloten.