Uitslag veiling FM-frequenties tekent zich af na flinke slag Mediahuis

De uitslag van de aankomende veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties tekent zich steeds meer af. Maandag werd bekend dat Mediahuis Radio Veronica en RadioCorp met 100% NL en Slam koopt en daarmee, zoals verwacht, naast Talpa en DPG, gaat bieden op de frequenties.

Foto: Pixabay

Maandag was de laatste dag dat partijen hun aanvraag konden indienen voor één of meerdere landelijke FM-kavels. En dus kwam de slag van Mediahuis niet geheel als een verrassing. Al enige tijd gaan de geruchten dat het Belgische concern, dat middels Audiohuis Amsterdam al Sublime en het digitale zusje Nostalgie in handen heeft, een grotere speler wil worden op de Nederlandse radiomarkt.

Radiobedrijf
Met de aankoop van de drie stations lijkt Mediahuis de potentie te hebben om ook een grote speler te worden. Weliswaar zijn Radio Veronica, 100% NL en Slam nog relatief kleine stations, maar na de veiling vervalt de clausulering van de kavels waarop ze nu uitzenden geheel of, in het geval van het Nederlandstalige muziekkavel, deels. Er komt dus meer bewegingsvrijheid voor deze stations.

Daarnaast koopt Mediahuis met RadioCorp ook een compleet radiobedrijf. Want naast 100% NL en Slam heeft RadioCorp alle kennis en diensten in huis om radiostations te runnen: marketing, sales, productie en technische infrastructuur en alles wat erbij komt kijken.

Dat Herbert Visser, Carlo de Boer en Karl Habsburg RadioCorp verkopen aan een grote speler is een logisch gevolg van de veilingvoorwaarden. Het complete veilingbedrag, dat kan oplopen tot tientallen miljoenen, moet namelijk binnen een jaar betaald worden. En eigenlijk zijn alleen grote spelers in staat om dergelijke bedragen uit de mouw te schudden.

Verkoop Veronica win-win situatie?
Ook de verkoop van Radio Veronica door Talpa aan mediahuis is een logisch gevolg van de veilingvoorwaarden. Die zeggen immers dat één partij er maar drie landelijke FM-kavels mag verwerven bij de veiling. Talpa heeft er momenteel vier, want naast Veronica zijn ook Radio 538, Radio 10 en Sky Radio eigendom van het bedrijf. Op die laatste drie richt Talpa nu haar pijlen bij de veiling.

Voor Talpa zou de schade van de verkoop van Veronica nog wel eens beperkt kunnen blijven, want de kans is groot dat is of wordt afgesproken dat One Media Sales, dat voor het grootste deel eigendom is van Talpa, gewoon de reclameverkoop mag blijven verzorgen voor Veronica 100% NL en Slam. En doordat RadioCorp ook deels eigenaar is van One Media Sales, heeft Mediahuis hier nu dus ook een aandeel in.

Mediahuis lijkt hiermee in te gaan zetten op frequenties voor haar nieuwe aankopen, Sublime op te geven en ook Nostalgie niet op FM te willen zetten. Van Sublime was het al een beetje te verwachten aangezien het station maar een marginaal marktaandeel heeft bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20 tot 49 jaar. Veronica, Slam en 100% NL zijn merken die bekender zijn bij een groter publiek en ook meer luisteraars trekken. Wellicht dat Sublime en Nostalgie stations wel digitaal voortgezet gaan worden.

Foto: RadioWereld.NL

Extra kavel(s) voor DPG?
Dan is er ook nog DPG Media, eigenaar van Qmusic. Het bedrijf liet al eerder doorschermen graag een extra FM-kavel te willen voor zusje Joe, dat sinds kort al uitzendt op FM in de Randstad.

Voor de hand ligt dan ook dat DPG zich heeft gemeld voor in elk geval twee FM-kavels. Het zouden er echter ook drie kunnen zijn, alleen al om een zo groot mogelijk aandeel van de radioreclamemarkt te kunnen pakken en niet onder te doen aan Talpa en DPG.

De vraag is of een derde kavel een ongeclausuleerd kavel wordt of het nieuwskavel. Daarop zendt nu BNR uit, maar DPG zou ook dit kavel wel eens interessant kunnen vinden, alleen is het maar om de reclamepositie op de radiomarkt maar zo sterk mogelijk te krijgen. En met nu.nl en diverse dagbladen heeft DPG al complete nieuwsredacties in huis. In dat geval zal DPG het gaan opnemen tegen BNR, onderdeel van de FD Mediagroep.

Zakken Kink diep genoeg?
Ook is er Kink, het station dat de veiling van FM-frequenties afdwong bij de rechter. Het station wil graag op FM en is eigendom van voormalig Mojo-directeur Leon Ramakers. De vraag is echter of hij zijn volledige fortuin wil inzetten voor een radiostation. Met het huidige format is het sterk de vraag of Kink in staat is om rendabel te worden op FM. Want alleen met de aankoop van de frequenties is Kink er nog niet.

Het exploiteren van een landelijk station op FM kost daarnaast nog 5 a 6 miljoen euro per jaar. Kink heeft ook nog het nadeel alle kosten zelf te moeten ophoesten en kosten voor bijvoorbeeld marketing, sales en techniek niet kan delen met zusterstations, wat bij Talpa, Mediahuis en DPG wel het geval is

Voor Kink geldt momenteel hetzelfde als voor Sublime: het marktaandeel bij de doelgroep 20-49 jaar is laag. Weliswaar zal dit gaan groeien als het station op FM komt, maar de vraag is of deze groei voldoende zal zijn om de kosten te dekken. Het FM-avontuur van Arrow Classic Rock leidde in 2009 zelfs tot een faillissement, ondanks dat het marktaandeel bij 20-49 jaar naar 3,5% gestegen was. In het geval van Kink moet het marktaandeel zelfs verviervoudigen om dit te halen. Daarnaast heeft Slam er met een toegankelijker format bijna 20 jaar over gedaan om zwarte cijfers te schrijven. Veel langer dus dan de 12 jaar waarvoor de frequenties nu geveild gaan worden.

Foto: video still Youtube

Buitenlandse partijen?
Van buitenlandse partijen zijn momenteel geen aanwijzingen dat zij zich middels de veiling op de Nederlandse radiomarkt willen gaan begeven. Het compleet opbouwen van een nieuw radiostation is erg kostbaar. Dat bedrijf begint immer bij nul, maar loopt wel al gelijk tegen dure veilingkosten aan. Ook de steeds verdere digitalisering van de radio, FM was vorig jaar nog maar goed voor 49%, maakt dit niet aantrekkelijk. Niet voor niets heeft Mediahuis dan ook besloten om vooral bestaande stations te kopen.

Namen als Global of Bauer zijn wel genoemd in de media. Global is weliswaar met reclameborden actief in Nederland, maar deze werden verkregen door de aankoop van Exterion Media, dat in meerdere landen actief is. Op radiogebied is Global hoofdzakelijk actief in het Verenigd Koninkrijk. Bauer is wel in diverse Europese landen actief met radio, maar Bauer heeft deze markten betreden door overnames van bestaande stations.

Veranderingen?
De kans is dus reëel dat er na de veiling helemaal niet zoveel gaat veranderen op FM. Qmusic, Radio 10, Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica, Slam en 100% NL hebben nu allemaal eigenaren waarvan de zakken diep genoeg zijn om een FM-kavel te kunnen bemachtigen. Wel kan het zijn dat deze stations vanaf september op andere frequenties te horen zijn. Voor de rest lijkt het erop dat Sublime verdwijnt en Joe erbij komt.

Wie het nieuwskavel gaat bemachtigen is nog wel een vraagteken. Dat zou naast BNR ook wel eens een grote partij als DPG kunnen zijn. Of Mediahuis indien het niet lukt om drie van de overige kavels te bemachtigen. Ook deze partij heeft met NRC en De Telegraaf al grote nieuwsredacties staan.

Eind juli of begin augustus wordt na de veiling echt duidelijk hoe het radiolandschap op FM er vanaf 1 september uit gaat zien. [RadioWereld.NL]