Search
Close this search box.

Frequentieveiling leidt tot stoelendans in radioland: een overzicht

De veiling van de commerciële radiofrequenties afgelopen zomer leidt tot een ware stoelendans in radioland. Bijna twee weken geleden werd bekend dat Gerard Ekdom, Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof naar Veronica vetrekken. Maar de lijst is langer. Ben je het overzicht kwijt? Geen nood, hier volgt een overzicht.

Foto: Pixabay

Voor de veiling
De stoelendans begon eigenlijk al in mei, nadat Talpa Radio Veronica had verkocht aan Mediahuis, maar besloot om de ochtendshow met Tim Klijn, Niels van Baarlen, Rick Romijn en Florentien van der Meulen over te hevelen naar Radio 538.

Voor de ochtend van Radio Veronica werd Rick van Velthuysen bij NPO Radio 2 weggehaald. Dat ochtendavontuur duurde maar een paar maanden en sindsdien is er tijdelijke invulling te horen op Veronica met eerst Frank van der Lende en nu Martijn Muijs.

Joe en 3FM
De eerste grote transfer na de veiling werd half augustus aangekondigd: Dennis Ruyer zou Radio 538 verlaten voor het nieuwe radiostation Joe. Met de nadruk op ’zou’, want vorige maand werd bekend dat Ruyer, voor ook maar een minuut te horen te zijn geweest bij zijn nieuwe werkgever, toch afzag van de overstap en bij 538 terugkeert. “Ik had een crush op een andere vrouw, maar Radio 538 is toch mijn grote liefde.“ Vanaf maart is de deejay elke werkdag van 10 tot 12 uur te horen op 538.

Begin september werd bekend dat Tom de Graaf en Joe Stam, sidekicks van de ochtendshow van Qmusic, naar 3FM overstapten om hier een dagelijks programma te presenteren.

Eind september maakte Joe wederom een nieuwe aanwinst bekend: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, die bij Radio 538 en Radio Veronica werkzaam waren. Het duo gaat bij Joe de ochtendshow presenteren. “Na bijna twintig jaar met de luisteraar terug in de auto van werk te hebben gezeten, gaan we op Joe met ze opstaan,” aldus Swijnenberg. Momenteel zijn beide vanwege concurrentiebeding niet te horen. Een startdatum wordt daarom nog bekendgemaakt.

Voor de middagshow haalt Joe Kai Merckx deels weg bij zusterstation Qmusic. Ook Kimberley Dekker en Edwin Noorlander maken de overstap van Q naar Joe. Deze maand werden ook Toine van Peperstraten en Ingrid Perez toegevoegd aan het team.

Radio 538 en Qmusic
Radio 538 maakte in november versterking van het deejayteam bekend: Martijn La Grouw maakte de overstap van 100% NL. Enkele dagen later werd echter de grootste troef bekendgemaakt: Edwin Evers keert terug op 538 voor een vrijdagmiddagprogramma. “De vrijdagmiddag was een langgekoesterde wens van me. Als ik dit niet ga doen dan kom ik waarschijnlijk nooit meer terug op de radio,” aldus Evers. Wel nam 538 afscheid van Wietze de Jager en Niek van der Bruggen.

Door het overhevelen van enkele deejays naar Joe, ontstaat er bij Qmusic weer ruimte. Die zender kondigde begin januari aan dat Jorien Renkema van 3FM het station vanaf maart komt versterken op zaterdag- en zondagochtend. “Aan 10 jaar verkering met mijn jeugdliefde 3FM komt een eind. Ik heb heel veel zin om bij zo’n mooi, positief station te komen werken.

Radio Veronica
Grote afwezige in het rijtje transfers was lange tijd Radio Veronica. Mediahuis gaf een fortuin uit voor FM-frequenties voor het station, maar er leken hier meer deejays te vertrekken dan bij te komen. Zelfs boegbeeld Rob Stenders had plannen te verlaten. Maar bijna twee weken geleden kwam dan alsnog de ommekeer. Radio Veronica kaapt Gerard Ekdom voor de ochtend weg bij Radio 10, terwijl Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof NPO Radio 2 inruilen voor de middag op Veronica. En ook Stenders blijft aan boord.

Een programma maken op Radio Veronica was mijn droom toen ik 12 jaar oud was,” aldus Ekdom. “En nu 34 jaar later gaat dat eindelijk gebeuren.” Toch duurt het nog even voordat hij bij zijn nieuwe werkgever te horen is. Tot eind juli blijft de deejay zijn ochtendshow maken op Radio 10. Van der Goes en Van ’t Hof gaan al eerder aan de slag bij Veronica. Zij zijn al weg bij NPO Radio 2.

Einde nog niet in zicht
Met al deze transfers is de stoelendans nog niet voorbij, want er zijn nog wat lege gaten bij andere stations te vullen. Want wie gaat de ochtendshow op Radio 10 presenteren? NPO Radio 2 is inmiddels al druk aan het schuiven, maar vooralsnog houdt de zender het stempel ‘tijdelijk’ op de programmering. Bij 3FM staat de vrijdagmiddag nog open na het verhuizen van Eddy Keur naar NPO Radio 2, terwijl ook het tijdslot van Jorien Renkema volgende maand vrij komt.

Niek van der Bruggen vervangt twee maanden lang Rob Stenders op Radio Veronica, maar de vraag is of hij daarna blijft. Joe zoekt nog vaste invulling voor het blok 10-13 uur. Daarnaast is het de vraag om de flirt van Timur Perlin met Joe tot een vast programma leidt. Kortom: er komen nog meer veranderingen aan. [RadioWereld.NL]