Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Veronica 4 maanden onder Mediahuis: dit is er allemaal al veranderd

Mediahuis is sinds vier maanden eigenaar van Radio Veronica. In deze periode is er al heel veel veranderd bij het radiostation, waaronder de programmering en de muziek. RadioWereld.NL zet daarom alle grote veranderingen op een rij.

Op vrijdag 30 juni nam Mediahuis de controle over Radio Veronica over van Talpa. Aanvankelijk leek er weinig te veranderen bij de zender. De nieuwe eigenaar leek zich eerst te concentreren op de veiling van begin juli, waarbij voor 21,8 miljoen euro een FM-kavel voor het station verworven werd.

Stenders topt als zenderbaas, programmering op de schop
Maar sinds het ingaan van de nieuwe FM-vergunningen op 1 september, volgen de veranderingen bij Veronica zich in en rap tempo op. Zo werd na een week Rick van Velthuysen per direct uit de ochtend gehaald. Tot het eind van het jaar presenteert Frank van der Lende de ochtendshow.

Eind september werd bekend dat Rob Stenders per direct zijn functie als zendermanager had neergelegd. Momenteel trekt Caroline Brouwer de kar samen met Tom Klerkx, directeur radio bij mediahuis. Vanaf januari gaat Robbert-Jan van de Velde Radio Veronica leiden. Geruchten gaan ook dat Stenders gaat vertrekken bij Veronica om terug te keren bij NPO Radio 2. Dit is echter nog niet bevestigd.

In diezelfde week werd onverwachts afscheid genomen van Bas van Teylingen. Daarnaast presenteerde ook Tineke de Nooij haar laatste programma in het weekend en is Thijs Meeuwsen van de nacht naar de vrijdagavond verhuisd, waar hij de plek van Soundz Live heeft overgenomen.

Weekend
Begin oktober introduceerde Radio Veronica een nieuwe weekendprogrammering, waardoor Van Velthuysen na een maand etherstilte terugkeerde op de zender. Afscheid is genomen van Francis Dix en Bram Molenaar. Jeroen Drogt en Jannes Drop hebben geen eigen plek meer in de programmering, maar blijven als invaller verbonden aan de zender.

Danny Vera is niet meer op zondagochtend, maar op zaterdagavond te horen, terwijl Johan Derksen van de late avond naar de nacht is verplaatst.

Eind oktober ging de vrijdagavond opnieuw op de schop en wisselden Martijn Muijs en Meeusen van plek. Sander Lantinga presenteerde afgelopen donderdag zijn laatste programma op Radio Veronica. Hij gaat volgend jaar aan de slag bij Joe. Vanaf maandag neemt Marisa Heutink voorlopig drie dagen per week de middag over.

Muziekmix op de schop
Naast de programmering is ook de muziek flink op de schop gegaan. Bij het voorstellen van Van de Velde als nieuwe zenderbaas werd al gewezen op de nieuwe koers. “Het station met de beste pop en rock hits zal hierdoor de komende tijd stap voor stap wijzigingen doorvoeren om de luisteraars steeds beter te kunnen bedienen.

De afgelopen weken is de muziekdatabase flink uitgekleed en is de muziekmix toegankelijker geworden met meer bekende classics. Daarnaast is de rotatie van de bekende classics omhoog gegaan, al is het aantal nummers dat echt dagelijks gedraaid wordt nog steeds laag.

Ook komen er nauwelijks nog ‘freakplaten’ voorbij. De tijd dat een bescheiden hit uit de jaren ‘80 in hoge rotatie voorbij komt omdat Stenders deze leuk vindt, is voorbij. Enkele weken geleden is ook de Oorkonde, de schijf waaronder Veronica het afgelopen jaar nieuwe muziek promootte, enkele weken geruisloos verdwenen.

Meer recente muziek
Tevens is ook de hoeveelheid recente muziek omhoog gegaan, wat mede het gevolg is van het vervallen van de muziekclausuleringen. Tot 1 september mocht Veronica tussen 7 en 19 uur, maar een zeer beperkte hoeveelheid muziek draaien die de afgelopen vijf jaar in de Top 40 stond.

Nu zijn er meerdere nummers per uur te horen die minder dan vijf jaar oud zijn en in de Top 40 hebben gestaan hebben of staan. Toch is de rotatie van actuele hits nog altijd erg laag. Afgelopen week behoorden ‘Lose Control’ van Teddy Swims, ‘Runaway’ van Onerepublic en ‘Nickel for Goodbye’ van Racoon tot de meest gedraaide nummers op Veronica. Maar deze nummers kwamen in een week tijd nog geen 10 keer voorbij. Ter vergelijking: de meest gedraaide nummers op Radio 538, Qmusic of Sky Radio komen meer dan 30 keer per week voorbij.

De komende maanden
Ook de komende maanden zal er ongetwijfeld nog het nodige veranderen bij Radio Veronica. Zo moet het station nog op zoek naar een nieuwe definitieve invulling voor de ochtend en middag. Daarnaast is ook het muziekformaat nog volop in ontwikkeling en is de nieuwe koers vooral in het weekend over de hele dag doorgevoerd.

Daarnaast verhuist Radio Veronica nog dit jaar van het huidige onderkomen bij Talpa in Hilversum naar Naarden, waar het intrekt bij zusterstations 100% NL en Slam. [RadioWereld.NL]

6 reacties

  1. Kort om: typisch Stenders, ergens heel enthousiast aan beginnen om het vervolgens weer al een kaartenhuis in elkaar te laten storten.

  2. De ondergang van Radio Veronica is voor een groot deel ook te danken aan de ondeskundige Caroline Brouwer.
    Rob Stenders heeft haar van Radio 2 meegenomen waar ze in zijn programma de telefoon opnam kennis van muziek heeft ze nooit gehad en zoiets is dan de zendermanager nadat Rob eruit gewerkt is.
    Ben benieuwd hoelang zij nog in dienst blijft bij het Mediahuis ?

  3. Vanwege de niet gangbare muziek naar Veronica overgestapt, als het nu populair(der) gaat worden, ga ik ook weer een andere zender zoeken. Die pop-meuk kan ik overal krijgen, maar die wil ik niet …

  4. Veronica is een vrij overbodige zender geworden in het overvolle veel van hetzelfde Nederlandse radio landschap. Talpa had beter Veronica met radio 10 kunnen samenvoegen als Veronica op tien. Mediahuis had dan nonstop Nostalgia op het aangekochte FM kavel kunnen zetten. Nu hebben we teveel matige dj’s over 5 of 6 stations die allemaal hetzelfde klinken.

  5. Veronica is veronica niet meer. Heel jammer maar waar. Nu maar opzoek naar een nieuwe zender. Het ochtend programma van 538 en het middag programma op radio 10 met Rob.

  6. sinds dat het zo rommelt bij veronica en die frank in de ochtend zit geen veronica meer aangehad teveel wisseling plotseling verdwijnen van rick uit de ochtend